Pagina's

zondag 19 november 2017

Nogmaals Hamburg

 
Concentratiekamp Neuengamme.
 
Na de Razzia in Putten oktober '44, zijn er ook mannen op transport naar
 Neuengamme gezet.


Neuengamme was een Duits concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het kamp ligt zo'n achttien kilometer ten zuidoosten van Hamburg bij het dorp Neuengamme.
Het ontstaan.
Het kamp werd op 13 december 1938 geopend. Als dependance van Sachsenhausen was het kamp aanvankelijk bedoeld om arbeiders voor de plaatselijke SS steenfabriek te huisvesten. Juni 1940 werd Neuengamme een zelfstandig concentratiekamp. Het hoofdkamp was 213.000 vierkante meter groot en ving de meeste mensen op.
Neuengamme bezat geen gaskamers of vergelijkbare methoden om mensen massaal van het leven te beroven. Desondanks stierven er meer dan 42.900 mensen door de onmenselijke toestanden in het kamp, waaronder epidemieën en gebrek aan voedsel. Tijdens de oorlog verbleven ongeveer 106.000 mensen in Neuengamme. Het hoogste gevangenisnummer dat in de dodenboeken vermeld staat is 87.067.000 Bron: Wikipedia


Monumenten
In de jaren 60 werd op initiatief van een vereniging van voormalige Franse kampbewoners begonnen met het inrichten van een gedenkplaats op het kampterrein. Neuengamme fungeert tegenwoordig als een oorlogsmonument met herbouwde kampelementen en permanente exposities. Op het hoofdterrein staan drie monumenten op de plaats waar de oudste steenfabriek stond. Aan het begin van het terrein is een stukje spoorrails gereconstrueerd. Daarop staat een replica van een goederenwagon.
Drie van Neuengammes buitenkampen zijn omgevormd tot oorlogsmonumenten
Bron: Wikipedia
 

De steenfabriek waar veel gevangenen zwaar werk deden.


 Er zijn gedenkstenen met namen van mannen uit Putten en ook documentatiemateriaal waarbij je namen ziet staan van mannen uit ons dorp. Een foto van iemand waarvan je zegt: "dat is de vader van  .... Wat lijkt hij op zijn vader.
Dat is best heftig als je je dat realiseert.
 


Lijsten met namen van omgekomen gevangenen en nog zijn alle namen niet bekend.


Wachtend op de bus, zien we zo'n mooie lucht en die boom midden in het weiland
 vond ik heel bijzonder na zo'n heftige dag.

Liefs Mirjam

5 opmerkingen:

  1. Zeker een heftig uitje. Eerlijk gezegd wist ik niet dat er daar ook een concentratiekamp is geweest.groeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat zal geen makkelijk uitje zijn geweest.... en als je dan ook nog bekende namen tegenkomt, dan lijkt het me extra indrukwekkend....
    Groetjes weer

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heftig uitje hoor...........liefs.conny

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Indrukwekkend om te zien, maar het was wel de werkelijkheid. Wat een vreselijke tijd is dat geweest!

    BeantwoordenVerwijderen